Maneviyat

Maneviyat Aforizmaları

Modern insanın maneviyat arayışı bugün her zamankinden daha derin, daha belirgin. Adeta manyetik bir çağrısı var.

Elif Şafak
( Firarperest - 133 )

İnançlar ne üzerine kurulu olurlarsa olsunlar, manevi boşluğun ve hayattaki anlam sorununun en etkin çözüm yollarıdır.

Sinan Canan
( İFA İnsanın Fabrika Ayarları - 44 )

Üçüncü olarak, üyelerimizin arınmalarını sağlayıp onları doğru yola sokarak ve onları dindarlık, erdem örnekleri olarak sunarak tüm insanlığı doğru yola sokmaya ve dünyada hüküm süren kötülüğe tüm gücümüzle karşı koymaya çalışıyoruz. Siz bunları düşünün, ben tekrar geleceğim dedi ve odadan çıktı.

L.N. Tolstoy
( Savaş ve Barış I - 532 )

Şimdi size tarikatımızın temel amacını ifşa etmeliyim; eğer bu amaç sizinkiyle uyuşursa kardeşliğimize girip faydalanırsınız. Kardeşliğimizin başlıca amacı ve dayandığı, hiçbir insani gücün yıkamayacağı temeli, çok önemli bir sırrın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır… çok eski zamanlardan, hatta ilk insanlardan bize kadar gelen ve belki de insan soyunun kaderinin bağlı olduğu bir sır. Ama bu öyle bir sır ki hiç kimse uzun süreli ve gayretli bir arınmadan geçmeden onu öğrenemez ve ondan faydalanamaz, bu yüzden hiç kimse onu hemen keşfetmeyi ümit edemez. Bu yüzden üyelerimizi mümkün olduğu kadar hazırlamak, bu sırra ulaşmaya hayatlarını adayan atalarımızın bize gösterdiği yöntemlerle yüreklerini ıslah etmek, zihinlerini temizlemek, onları aydınlatmak ve onları bu sırrı anlayabilecek duruma getirmek gibi ikinci bir amacımız var.

L.N. Tolstoy
( Savaş ve Barış I - 532 )

Kapıya sertçe vurulduğunu duydu. Piyer gözlerindeki bağı çözdü ve çevresine bakındı. Oda kapkaranlıktı; sadece bir yerde, beyaz bir şeyin içinde bir kandil yanıyordu. Piyer oraya yaklaştı ve kandilin, üzerinde açık bir kitap olan siyah bir masanın üzerinde durduğunu gördü. Kitap İncil’di; içinde kandil yanan beyaz şey, delikleri ve dişleriyle bir kafatasıydı. Piyer İncil’in ilk sözlerini, “Başlangıçta kelam vardı ve kelam Tanrı’yla birlikteydi.” Okuyarak masanın çevresinden dolaştı ve büyük, içi dolu, kapağı açık bir kutu gördü. Bu, içinde kemikler olan bir tabuttu. Gördükleri Piyer’i hiç şaşırtmamıştı. Eskiden tamamen farklı, tamamen yeni bir hayata başlamayı ümit eden Piyer hep olağandışı, gördüklerinden daha olağandışı şeyler bekliyordu. Kafatası, tabut, İncil gözüne zaten beklediği şeyler duygusu yaratabilecek bir şeyler bulabilmek için etrafına bakınıyordu. “Tanrı, ölüm, sevgi, insanların kardeşliği” sözlerini bulanık ama keyifli görüntülerle birleştirmeye çalışarak kendi kendine tekrarlıyordu. Kapı açıldı ve içeri biri girdi.

L.N. Tolstoy
( Savaş ve Barış I - 530 )

Halil Cibran’ın etkileyici nice sözünün arasında gözlerden kaçan bir saptaması var. “Tereddüt, insana zorluk çıkarır, acı çektirir, bazen azap verir der” ve ekler: “Halbuki bilmez ki ikiz kardeşinin ismi İnançtır.”

Elif Şafak
( Şemspare - 20 )

Yanımda Zalman adında, Polonyalı bir genç yürüyordu. Buna’da elektrik malzemesi deposunda çalışıyordu. Her an ya dua ediyor ya da Talmud’la ilgili konulara düşünüyor olduğundan dalga konusuydu. Bu, onun gerçeklikten kaçma, darbeleri hissetmeme yöntemiydi.

Elie Wiesel
( Gece - 136 )

İnsan Tanrı’ya doğru, ona sorduğu sorular aracılığıyla yükselir.

Elie Wiesel
( Gece - 29 )
Duaların kabul olsun istiyorsan, başkaları için dua et. [OKELLO OCULİ] Murat Menteş
( Ruhi Mücerret - 297 )
Ezanın ilk mısrasıyla birlikte, akşamsefaları, bayram harçlığı veren cömert babanın cüzdanı gibi açıldı. Murat Menteş
( Ruhi Mücerret - 128 )