Almelek Kitap İndeksi
Sıkça Sorulan Sorular
1. Bu site ne işe yarıyor?
Bu site meraklıların araştırdıkları sözcüklerin bulundukları kitap ve sayfa numaralarını karşılarına getiriyor.
4 şekilde arama yapılabilir:
A) Herhangi bir sözcük aranabilir.
B) Kitap kahramanları aranabilir.
C) Kitaplarda geçen eserler aranabilir.
D) Görsel malzeme için arama yapılabilir.
2. Bu kitapları gerçekten okudunuz mu? Buradaki bilgilere güvenebilir miyim?
Bu sitede yer alan tüm eserleri kendim okudum, halen de okumaya devam etmekteyim. Arşivlemek için oluşturduğum kurallar çerçevesinde ekibim kitapları belli bir formatta arşivlemekteler. Buna rağmen, sitede gözümüzden kaçan eksik, hatalı bilgiler bulunabileceği gibi arşiv yazılımında tarafımızca önceden farkedilmemiş hatalar olabileceği baştan kabul edilmelidir. Bu gibi hatalı içeriklerin kullanımından doğabilecek doğrudan ve/veya dolaylı olumsuz sonuçlardan Alper Almelek ve/veya Carbon Interaktif Pazarlama Çözümleri A.Ş. sorumluluk kabul etmez.
3. Sitede yer alan sözcükleri neye göre seçiyorsunuz?
Amacım insan kültürünü tanımlayan sözcükleri seçmek ve arşivlemektir. Gelişigüzel bahsedilen sözcükleri arşivlemiyorum. Örneğin, 'Adam odaya girdi ve iskemleye oturdu.' cümlesinden hiçbir sözcüğün arşivlenmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Ancak cümle şu şekilde yazılsaydı, 'Adam cumbalı evin odasına girdi ve sigara iskemlesine uzandı.' Bu cümlede 'cumba' ve 'sigara iskemlesi' gibi sözcükleri insan kültürünü tanımlamaları sebebiyle arşivleyecektim. Bu iki tanımlama bize yıllar öncesinin yaşayışı ve alışkanlıkları hakkında bilgi veriyor. Cumbalı evleri ya da sigara iskemlelerini araştıran bir kişi kitabın kendi konusuyla beraber bu cümleden faydalanabilir.
4. Sitede yer alan kaynakları neye göre eklediniz?
Çıkış noktam öncelikle Klasik Türk Edebiyatı ve Tarihi üzerine yazılmış eserler olmuştur. Nitekim arşivlenmiş 200 yazarın 150'si Türk yazarlarından oluşmaktadır. Önceliğim Türk tarihini öğrenmek olduğu için tarihi bana daha iyi gösterebilecek 'roman, tiyatro, şiir' eserlerine yoğunlaştım. Bu eserler sayesinde okuduğum dönemler içinde halkın neler hissettiğini daha iyi anlama imkanım oldu. Zamanla edebi eserlerle beraber okuduğum araştırma-makale-anı-biyografi kitapları da arşivimi zenginleştirdi. Son zamanlarda Modern Türk Edebiyatı eserlerini okuyarak günümüze ait tarihi gözlemleri yapma/arşivleme şansım oldu. Bu projeye yine son dönemde başladığım Klasik Dünya Edebiyatı eserlerini de kattığımda kültür/sözcük hazinemiz genişledi. Tabii ki bu proje uçsuz bucaksız bir derya. Ancak amaç ne kadar çok eser okumak ve arşivlemekten ziyade meraklılara en azından aradıkları sözcükler için ele dişe dokunur sayıda kaynak çıkarabilmek amacını gütmektedir.
5. Yeni kaynaklar da eklenecek mi? Eklenecekse neler?
AA-KA arama motoru kendisini sürekli geliştirecek bir site olmayı hedefliyor. Yeni eserler yine Klasik Türk & Dünya Edebiyatı, Modern Türk & Dünya Edebiyatlarının çeşitli yazım tarzlarında ekleneceği gibi, araştırma-makale kitapları, anı, biyografi-otobiyografi gibi tarzlarda da eklemeler olacaktır. Arşive iz bırakan ve değerli yazarlar tarafından yazılmış her türlü eser eklemek hedefimizdir.
6. Eklenmesi için kaynak talebinde bulunabilir miyim?
Bundan memnuniyet duyarız.
7. Kitapların içerikleri de sitede yer alacak mı?
Kitapların içeriklerini yayınlama hakkı, yalnızca, bu kitapların telif hakkına sahip olan kişi/kurumlarda olduğundan kitapların içeriklerini yayınlamamız şu aşamada sözkonusu değildir.
8- Kendim de arşivleyerek katkıda bulunabilir miyim?
İleride bu konuda da talep olduğu takdirde okuyuculara imkan vermek istiyoruz, bunun ışığında da alt yapı çalışmaları yapılacaktır.
9- Arattığımız sözcüğün eser ve sayfa numaraları karşımıza çıktığında bu kitaplara nasıl ulaşabilirim?
Kitaplara ulaşma yöntemleri:
A) Kitabı ilgili yayınevinin sitesinden bağlanarak ve onlarla bağlantı kurarak sipariş edebilir ya da yayınevinden hangi noktalardan alım yapılabileceği bilgisini alabilirsiniz.
B) Bu sitede link verilen ticari sitelerden siparişinizi gerçekleştirebilirsiniz.
C) Kitapları piyasadaki çeşitli kitapçılardan temin edebilirsiniz.
D) Kitapları devlet/eğitim kütüphanelerinden temin edebilirsiniz.
E) Belki kitapları kendi kütüphanenizden bulabilirsiniz.